Familie,Hage,Galleri,Kanotur,Konserter,Lysthus

Hage (89) mat (38) Urter (26) Familie (24) Konserter (20) Økologi (20) Foredrag (19) Filosofi (15) Artikler radio tv (14) Galleri (11) Helse (11) Kanoutleie (11) Liljer (8) Interiør (7) Roser (7) Vinter (7) Peoner (6) Iris (5) Lysthus (5) Bever/fiske (4) Gamlestua (4) Geologi (3) Hønene (3) Hestene (2) Hosta (2) Program (2) Reiser (2) Reiser ferie (2) Riddersporer (2) Sommerfugler (2) pelargonia. (2) Bever (1) Veldedighet (1) krokus (1) oppussing (1) verktøy (1)

mandag 16. desember 2013

Julekrydder

Julekrydder er noe av det som gjør at vi får julestemning.. Når vi kjenner lukten av julebakst..gløgg, ribbe,.røkelse...appelsin.
Det kostbare krydderet fra fjerne østen måtte brukes i denne store høytiden.
 
Dette har vi tatt med oss, det er tradisjoner... luktesansen vår minner oss om barndommens jul når vi kjenner lukten av grønnsåpe,blandet med krydderluktene fra kjøkkenet.
hva er typisk julekrydder?
Jeg har laget en liten liste:
Kanel:    julegrøten,  kakene, sild og ribbe. Hel brukes den som pynt.
Nellik : den brukes som pynt  svoren på sylta,ribba og appelsinen, malt i kaker og kjøttretter
Allehånde: Til sylte, lammerull,pølser og medisterkakene.
Ingefær:  kaker, og i kjøttretter.
Muskatt: I kålrotstappe, medisterkaker, pølser
Safran: Lussekattene, fiskesuppe mm.
Pepper: I pepperkaker, krydderkaker, alle kjøttretter.
Sennepfrø: sylte, lammerull pølser, sild.
Einerbær: I sylta, grava vilt og fisk, sild, viltgryter.
Karvefrø: surkål, akkevitt, ost brød
Anis:  kaker, likør,akkevitt.brød
Laubærblad: I kokevannet til kjøttretter,som sylte og lammerull. sild.
Timian: leverpostei, brød
Dill: fisk
Listen er ikke ment som fasit, men som en liten rettleder. Å gjøre egene erfaringer er spennende .:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar